Wist jij dat?

Vandaag en morgen is het zover. Verkleumde vingers, brievenbussen die te smal zijn, verborgen huisnummers en een adressenlijst die nauwgezet gevolgd moet worden. Het zijn de dagen dat we voor postbode en Sinterklaas spelen. Onbetaald. Nou, dat is ook niet helemaal waar want ook in de eigen brievenbus valt ook een blijk van waardering voor onze inzet. En na deze actie in het kader van de Nationale Vrijwilligersdag is het afwachten of we niemand tekort hebben gedaan, of het presentje in goede aarde is gevallen, of  we ons werk naar behoren hebben gedaan. Je kunt je wel voorstellen dat een actuele ledenlijst daarom belangrijk is. En dat is echt geen peuleschilletje!
Op mijn bezorgroute plopte opeens de vraag op of al die meer dan 200 vrijwilligers van MVC’19 wisten wie dat zaklampje en die munten in hun brievenbus had gedeponeerd. Was het een verlate Sinterklaas, waren het leden van MVC die als zelfwerkzaamheid deze nobele daad vervulden, was het een professionele bezorger van TNT of Sandd? Ja, wie doet nu zo iets, en dat al de nodige jaren?
Gewoon, de 4 mensen van de vrijwilligerscommissie. Al gebiedt de eerlijkheid me te zeggen dat ook andere familieleden wel eens worden ingeschakeld bij de voorbereiding en de verspreiding. Zo gaat het bijna vanzelfsprekend bij vrijwilligerswerk; elke helpende hand is welkom.
De volgende vraag zou kunnen zijn: Is dat de ‘core business’ van de vrijwilligerscommissie, het verzorgen en bezorgen van een presentje rond 7 december?
Nee, maar het staat wel voor een groot deel van ons werk. We zijn als het ware de Sint en Piet -commissie van de vereniging. Hoezo? Het is ook onze taak om de Vrijwilliger van het Jaar voor te dragen aan het hoofdbestuur.  Wat is er mooier dan elk jaar weer iemand speciaal in de spotlights te zetten, iemand  te verrassen met deze aanmoedigingsprijs en bijzondere waardering?
Sinds enkele jaren zetten we tijdens de Week van Scheidsrechter deze toch wel enigszins ondergewaardeerde groep vrijwilligers in het zonnetje. En ook dat is weer een beetje voor Sinterklaas spelen.
Maar wat heeft de coördinatie van de zelfwerkzaamheid met Sint en Piet te maken?  Op de eerste plaats kan elke commissie een verlanglijstje bij Jeroen inleveren en hij gaat dan aan de slag om de wens in vervulling te laten gaan.  Soms is het een surprise of de geselecteerde leden in kwestie  hun afspraak nakomen en Zwarte Piet niet in actie hoeft te komen. Al met al zijn al die hulpsinterklazen en knechten van groot belang voor het goed functioneren van de vereniging. De schoorsteen moet roken en dat kan niet alleen met de energie van de vrijwilligers.
Helaas zijn we als commissie niet de goedgeefse Sint die kan voorzien in de diverse vacatures binnen MVC. Gelukkig hoeft dat ook niet want de werving van nieuwe vrijwilligers is maatwerk en een gedeelde verantwoordelijkheid. Met de maatschappelijke stage die hopelijk door het voortgezet onderwijs nieuw leven wordt ingeblazen, kunnen we -net al voorheen- ons voordeel doen. En als vrijwilligerscommissie pijnigen we onze hersenen al jaren hoe we zelfwerkzaamheid ook onder jongere leden of hun ouders/verzorgers kunnen uitbreiden.
Nog een activiteit die op het Sint en Piet-vlak ligt; leden jaarlijks de gelegenheid bieden om bij te dragen aan een veilige sportomgeving door een herhalingsles AED (omgang met Automatische Externe Defibrillator) te volgen.
De vrijwilligerscommissie deelt nog 2 andere kenmerken met Sint en Piet. We functioneren een groot deel van het jaar op de achtergrond, wat verborgen. Zo nu en dan, hopelijk vaker dan alleen rond 5 december,  staan we wat meer op de voorgrond. En tenslotte zijn we alle 4 al op leeftijd en maken deel uit van de harde kern van de veteranen.

 

 

Mocht je vragen of opmerkingen hebben m.b.t. vrijwilligersbeleid, kun je bij ons terecht. Ook zijn nieuwe ideeën van harte welkom .
Vrijwilligerscommissie MVC’19

Jeroen van Bers, Ton Hopman, Twan Smits, Leon Winthaegen(contactpersoon vrijwilligerscommissie)

Leave a Reply